Hoe kan mijn organisatie de energierekening beheersbaar houden?
Geplaatst op 12 april 2022

Hoe kan mijn organisatie de energierekening beheersbaar houden?


De energieprijzen gaan door het dak, waar een kilowattuur elektra voor 2022 een jaar geleden nog 5 cent kostte, is dat vandaag de dag 24 cent. Dit is vooral erg vervelend voor de kwetsbaren in onze samenleving, maar ook voor organisaties die ‘budgetgedreven’ zijn. Naast het gespreid inkopen van energie zijn er nog een aantal andere manieren om de energierekening beheersbaar te houden. In dit artikel zoomen wij verder in op het aanleggen van zonnepanelen om de energie-inkoop te verlagen.


Een energieprijs is opgebouwd uit een aantal componenten, namelijk het leveringstarief, energiebelasting, opslag duurzame energie en ook nog eens BTW over alle componenten. Dit zorgt ervoor dat op een normale aansluiting de totaalprijs per kWh tussen de 23 en 34 cent (inc. BTW) is.


Bij de aanschaf van zonnepanelen is eenvoudig inzichtelijk te krijgen wat de prijs per kilowattuur gaat zijn. Er is namelijk zowel een product- als prestatiegarantie actief op deze panelen gedurende 30 jaar. Een simpel rekensommetje leert dat de kostprijs van een kilowattuur gedurende 30 jaar rond de 8 cent ligt. Dit is logischerwijs het totaalbedrag, je betaalt vanzelfsprekend geen energiebelasting, opslag duurzame energie en BTW over energie die zelf wordt opgewekt.


Energie van het eigen dak is dus 60-70% goedkoper dan energie via een leverancier. Verder is eigen opgewekte energie niet vatbaar voor marktvolatiliteit en overheidsheffingen. Een gemiddeld zorgcomplex kan 20% van het totaal volume reduceren door het realiseren van een zonnedak.


Naast de economische argumenten zijn er nog een behoorlijk aantal andere argumenten. Denk aan stappen richting het klimaat akkoord, een bijdrage aan de green deal en Mileuthermometer Zorg en zeker niet te vergeten, een duurzame uitstraling.


Erachter komen wat zonnepanelen voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat het ons weten! Neem contact op met Loek Hulsbergen via loek.hulsbergen@powerq.nl of bel 010 - 312 55 50.